miercuri, 2 mai 2012

DAVID SI BAT-SEBA 2 SAMUEL 11

     Am ascultat multe comentarii despre David si Bat Seba, in care imparatul lui Israel este intors pe toate partile si scos vinovat prin mai multe capete de acuzare. Este foarte adevarat ca prin nevegherea lui David, diavolul si-a facut loc in mintea lui ajungandu-se la o serie de pacate care au fost analizate si puse numai in dreptul lui David, dar lucrurile nu stau tocmai asa. Doresc sa trec peste toate aspectele care l-a adus pe David in situatia de a pacatui, si sa ma ocup intr-un mod deosebit de Bat Seba.
    Versetele 1-3 din capitolul 11 scot in evidenta modul in care David este ispitit de frumoasa Bat Seba, dar versetul 4 ne atrage atentia intr-un mod deosebit asupra ei. Prima parte a versetului ne prezinta invitatia pe care David o face lui Bat Seba. A doua parte a versetului comprima dupa parerea mea o discutie, si faptul in sine a pacatului. Cu toate ca Biblia nu prezinta o discutie intre David si Bat Seba, totusi aceasta a existat. Dorinta pacatoasa a lui David nu a fost respinsa de aceasta femeie, iar versetul 4 prezinta doar fapta implinita de David si Bat Seba.
    Aceasta femeie putea sa respinga propunerea lui David, cu toate ca era imparatul lui Israel. Bat Seba nu a procedat in fata imparatului David, cum a procedat Tamar in fata lui Amnon. Nu reiese din versetul 4 ca Bat Seba ar fi opus nici cea mai mica rezistenta, cu toate ca putea sa o faca chiar cu pretul vietii ei. In 2 Samuel 13:11-14 textul ne arata o discutie de impotrivire a lui Tamar inaintea lui Amnon cautand sa convinga pe fratele ei sa nu o necinsteasca. In cazul lui Tamar, Biblia arata ca Amnon a silit-o, a necinstit-o, si s-a culcat cu ea lucru care a fost impotriva vointei ei, cu alte cuvinte a violat-o distrugand in Tamar cele mai frumoase sentimente a unei fete neprihanite. 2 Samuel 13:14.
    Nu tot asa a fost cu Bat Seba. Biblia nu arata nici cea mai mica impotrivire a acestei femei in fata lui David. Chiar daca se impotrivea si trebuia sa plateasca cu pretul vietii ei castitatea si sinceritatea fata de Urie, nu cred ca David o pedepsea ci din contra poate se trezea din nebunia in care se afla. Daca Bat Seba folosea cuvintele lui Tamar in fata imparatului lui Israel sunt convins ca acesta isi dadea seama de imensitatea pacatului care era pe punctul sa-l faca, dar din pacate David a avut tot concursul din partea lui Bat Seba. Cartea Evrei 12:4 arata ca: Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange in lupta impotriva pacatului. Ceea ce este clar este faptul ca atat David cat si Bat Seba au participat impreuna la pacatul adulterului si al crimei.
    A doua parte a versetului 4 arata ca: Dupa ce s-a curatit de necuratia ei, ea s-a intors acasa. Acum se pune intrebarea: Cu adevarat Bat Seba s-a curatit de necuratia ei? Era ea curata inaintea lui Dumnezeu? S-a sfarsit seria pacatelor care-i incrimina pe amandoi? Eu cred ca nu, din cauza ca adulterul a fost doar poarta de intrare a nelegiuirii in casa lui David. Pentru Bat Seba pacatul adulterului a permis intrarea mortii in casa ei. Durerea a fost mare pentru amandoi.
    UN SFAT. Daca ai ajuns sa infaptuiesti pacatul adulterului, te rog acum mergi  inaintea Domnului cu pacatul tau, si cere-i iertare Celui care poate sa te curateasca de orice nelegiuire. 1Ioan1:7,9. Incepe o viata noua alturi de Domnul si Mantuitorul nostru Isus Cristos. Trebuie sa intelegi, ca indiferent de starea sociala a persoanei care te invita sa infaptuiesti pacatul adulterului, este cu mult mai nobil si mai maret sa refuzi un astfel de pacat, decat sa suporti ranile sufletesti ale placerii de o clipa ale adulterului. Sunt atat de multe de discutat pe acest subiect, pentru ca in urma unui astfel de pacat ramane foarte multa suferinta. 
               

3 comentarii:

Charys spunea...

Mi-a placut aceasta perspectiva asupra evenimentelor, dar daca nu cer prea multe :) corectati va rog: Tamar nu a fost violata de Absalom (acesta era fratele ei de sange) ci de Amnon, primul nascut al lui David, deci fratele ei vitreg :)

Sper sa nu existe suparare pentru aceasta atentionare :)

IGotcu spunea...

Iti multumesc mult Charis pentru ca mi-ai atras atentia asupra greselii pe care am facut-o. Am verificat mai multe traduceri ale Bibliei si am gresit. Nu stiu cum, dar am gresit. Doresc sa-ti multumesc si pentru faptul ca citesti acest blog. Si eu le citesc pe ale voastre, si imi plac. Prin Misu si Costina cunosc o generatie tanara si energica plina de dorinta de al sluji pe Domnul si aceasta este un motiv in plus pentru ai multumi Domnului. Fi binecuvantata Charis

ioan buta spunea...

Pcea Domnului!
As dori sa postezi acest mrsaj pe pagina de facebook a unui prieten tanar din Romania care acum cred ca doreste sa se inoarca la Domnul si este in contact cu niste adventisti si as vrea ca el sa citeasca acest mesaj f. relevant.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...