marți, 27 august 2013

BINECUVANTAREA COPIILOR MICI

       Binecuvantare inseamna a vorbi de bine, a binecuvanta. Articolul pe care doresc sa-l prezint este foarte delicat. De ce am abordat acest subiect al binecuvantarii copiilor mici? Doresc sa discutam despre acest subiect, nu pentru ca este o gresala sa ceri binecuvantarea peste un copil mic, ci pentru interpretatarea gresita a lururilor vizavii de actul binecuvantarii. Unde este gresala?
        In primul rand ea apare scrisa ca si act de cult in cartea: ,,Dogmatica Bisericii Lui Dumnezeu Apostolice Penticostale". La pagina 150, aliniatul 8 sta scris: Potrivit preceptelor scripturale, bisericile penticostale au adoptat pentru copii actul binecuvantarii (Luca 18:15); (Marcu10:16); (Matei 10:13-15). Acest act al binecuvantarii isi are originea in Vechiul testament fapt pentru care se utilizeaza formula de binecuvantare a copilului dupa cum urmeaza: 
23 „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi:
       24 „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească!
       25 Domnul să facă să lumineze faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine!
       26 Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine şi să-ţi dea pacea!
       27 Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta.” Totul este minunat. Este un har deosebit sa chemi Numele Domnului peste copiii pe care ti i-a dat Dumnezeu, iar acest lucru l-am facut si eu. Nu m-am oprit aici, ci ori de cate ori am ocazia cer personal binecuvantarea peste copii pe care mi i-a dat Domnul. Totusi unde este gresala? Aceasta gresala nu se afla in formula ca atare din 27(Numeri 6:23-) si nici chiar in faptul ca se pune numele copilului in dreptul versetului atunci cand se pronunta binecuvantarea. Gresala sta in faptul ca binecuvantarea din (Numeri 6), nu este ceruta peste copiii mici, ci peste poporul Israel ca si natiune. Aceasta binecuvantare se revarsa peste Israel (in ebr.barac) numai in conditiile pe care Dumnezeu le stabilise in (Deut.11:27-29):
        27 binecuvântarea, dacă veţi asculta de poruncile Domnului Dumnezeului vostru pe care vi le dau în ziua aceasta;
        28 blestemul, dacă nu veţi asculta de poruncile Domnului Dumnezeului vostru şi dacă vă veţi abate de la calea pe care v-o dau în ziua aceasta şi vă veţi duce după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi.
        29 Şi când Domnul Dumnezeul tău te va aduce în ţara pe care o vei lua în stăpânire, să rosteşti binecuvântarea pe muntele Garizim, şi blestemul pe muntele Ebal. Aceasta binecuvantare venea peste Israel numai ,,daca veti asculta" iar daca nu veti asculta totul se transforma in blestem pentru natiune. Aici este marea gresala pe care noi o facem, deoarece scoatem din context versetele care sunt atribuite lui Israel si le punem in dreptul unui copil pe care dorim sa-l binecuvantam. Cum putem acum sa spunem unui nou nascut ca binecuvantarea va veni peste el numai daca el va asculta si va implini cele scrise in (Deut.11:27-29). Ceea ce este foarte clar, este faptul ca aceasta binecuvantare se cerea peste Israel. Nu era o formula rostita peste un copil mic. Chiar daca noi luam aceasta formula si o rostim peste un copil mic nu este un pacat. Ceea ce este pacat este faptul ca am facut un act de cult care este putin diferit de botezul copiilor mici la ortodoxi.
          Cu cati-va ani in urma, am avut posibilitatea sa stau de vorba cu un evreu care s-a stabilit in Belgia. Cand a fost intrebat despre acest text a spus senin si deschis: Acest text (Numeri 6) este adresat in exclusivitate poporului Israel. Aceasta intreita binecuvantare nu a fost rostita peste copii mici, ci peste natiunea Israel.
           In Noul Testament nu avem acesta formula de binecuvantare a copiilor mici. Il gasim pe Domnul Hristos binecuvantand copii, dar fara sa arate evanghelistilor o varsta oarecare a acestora. Totusi reiese din cuvintele ,,lasati copii sa vina la mine, si nu-i opriti" ca acesti copii, erau suficient de mari ca sa mearga pe picioarele lor spre Domnul pentru a primi o binecuvantare, dar nu gasim scris ca Domnul Hristos ar fi lasat porunca de a binecuvanta copii mici sub forma unui act de cult.Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...