miercuri, 3 ianuarie 2018

CE ESTE CAPELANUL?

   Capelanul este persoana, barbatul sau femeia maturi spiritual, care cu inima pastorala este gata sa ofere  ingrijire spirituala celor care traverseaza perioade de criza in viata.
    Capelanul nu are de slujit numai in penetenciare, ci si in spitale, azile de batrani si chiar pe strada. Slujba capelanului este in afara Bisericii. Slujbele pe care le tine capelanul in diferita locuri nu seamana prea mult cu slujba din Biserica.
    Potrivit vietii sfantului Martin din Tours scrisa de Sulpitius Severus, pe cand era soldat roman, ... Martin a intalnit un cersetor tremurand de frig, intr-o noapte rece de iarna. A taiat in doua mantaua larga cu care era infasurat, ... o parte a dat-o cersetorului si cu cealata s-a infasurat el insusi. La scurt timp dupa aceea, Domnul Isus i-a aparut in vis lui Martin cu jumatate din haina sa spunand: ,,Martin m-a imbracat cu aceasta manta", reamintindu-i acestuia de textul din Matei 25:40:
,,
 Drept raspuns, Imparatul le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut." Mai tarziu Martin si-a incredintat pe deplin viata Lui Isus Hristos si si-a dedicat viata lucrarii Bisericii. Mantaua s-a a ajuns sa simbolizeze grija si compasiunea fate de cei in nevoie. Puterea si convingerea compasiunii sale fata de cei in nevoie a fost atat de mare incat regii au ajuns sa aibe o manta purtata in batalie, insotita de preoti care se ingrijeau de nevoile religioase ale regelui. Acesti preoti au ajuns sa fie cunoscuti drept ,,pazitori ai mantiei,, sau cappellanus cunoscuti astazi drept capelani.
   Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...