CE ESTE CAPELANUL?

                                             
                                                           CE ESTE CAPELANUL?
    Capelanul este persoana, barbatul sau femeia maturi spiritual, care cu inima pastorala este gata sa ofere ingrijire spirituala celor care traverseaza perioade de criza in viata.    Capelanul nu are de slujit numai in penetenciare, ci si in spitale, azile de batrani si chiar pe strada. Slujba capelanului este in afara Bisericii. Slujbele pe care le tine capelanul in diferita locuri nu seamana prea mult cu slujba din Biserica. De exemplu, nu o data am fost oprit in timpul predicii de unii detinuti, care mi-au pus intrebari. Trebuie sa lasi totul si sa-i raspunzi cu respect, apoi sa-ti iei predica de unde ai ramas. In ultimul timp cei care sunt mai noi, sunt invatati de cei mai vechi cum sa se poarte in timpul unui servici divin. Un lucru ma uimeste in penetenciar: Intalnesc acolo crestini chiar si din denominatia din care fac eu parte. Acest lucru imi spune lipsa de pastoratie din zona in care vine detinutul. Sa ajungi in situatia sa fii inchis este un lucru groaznic pentru comunitatea din care vine un astfel de om. Totusi ii invat, ca au pierdut o lupta sau doua, sau chiar mintea si inima acelui om este asediata de diavol, dar razboiul nu s-a terminat. Atunci ii invit sa luam totul de la capat. Le spun cu maxima sinceritate: faptul ca traiesti este un har din partea Domnului,... profita de el si vei fi mantuit. Lucrarea de capelanie este grea, dar deosebit de frumoasa. De fapt cineva spunea ca un astfel de om este capela mobila a Lui Dumnezeu. Domnul sa unga cu Duhul Sfant capelanii care fac slujba. Amin.


                                                                 CAPELANUL

    

In calitate de capelan, am auzit multe marturisiri. Cu greu le-am putut face fata. La un moment dat, ma consideram cosul de gunoi al unor oameni fara capatai. Aveam in mintea mea informatii despre lucruri care nu aveam nevoie de ele. Nu am scapat de aceste marturisiri murdare, pana nu le-am spus la randul meu Lui Dumnezeu. Atunci m-am simtit descatusat si mi-am vazut adevaratul rol de capelan. Trebuia sa fac legatura intre omul pacatos fara nimic divin in el, si Domnul slavei.
    Multora le place scena, amvonul, locul acela unde omul se poate foarte usor slavi pe sine. Mie de exemplu in calitate de fost Martor al Lui Iehova imi place strada, penetenciarul si locurile intunecate, unde doresc sa-l duc pe Domnul Hristos. In aceste locuri intunecate EL straluceste orbitor. Este cu mult mai simplu sa stai sub lumina reflectoarelor cu o formatie de muzica crestina in spate si sa vorbesti despre mantuire, decat sa te cobori din masina in fata unei prostituate sau a unui barbat cu cercel in buza si tatuat pe cap. Altii sunt ucenici de-o viata la picioarele unui asa zis pastor-evanghelist, fara sa iasa in fata Domnului spunandu-i: Doamne foloseste-ma asa cum vrei tu. Adevaratii oameni ai lui Dumnezeu au fost unicate si vor straluci diferit in cerul Lui Dumnezeu.


                                                                  EVOCARI

    O cunosc pe LIDANA de cand s-a infiintat PFR. O fiinta dedicata acelor femei private de libertate.Lidana e aceeasi de acum 20 ani:energica,vioaie,perseverenta.E sufletul echipei care slujeste in inchisori.Detinutele o numesc ,,DOAMNA”Si este o mare doamna a caritatii.La intalnirile anuale de la Desna e sufletul discutiilor.De unde atata energie?Nu stiu.Am cunoscut-o pe mama Lidiei,o nonagenara care isi petrecea timpul in post si rugaciune.Am locuit o vreme acolo.O auzeam prin peretele subtire cum rostea numele tuturor fetelor ei,pe rand.In dreptul Lidiei zicea:,,Si ajuta,Doamne acele femei necajite la care Lidia merge in inchisori.Da-le Tu,Parinte, mangaierea Ta!”La ASA RUGACIUNI FIERBINTI NU MA MIR DE VIATA DE SFANTA A LIDIEI.As dori ca intr-o zi sa pot face si eu macar atata bine cat a facut doamna profesoara.O pictorita,poeta,scriitoare talentata.Nu le uit nici pe prietenele ei,Adriana Cristea,Dina Caruntu,Angela Pop.Mariana Ticlea,Lidia Butuza,Rozalia Pop.Daca am uitat pe cineva,cer iertare.Pentru toate cele numite si nenumite,chiar daca in ultimul timp profesia mea de medic m-a acaparat total, nu uit clipele de inaltare sufleteasca traite impreuna in inchisori.Rasplata sa va fie deplina,femei binecuvantate. Cu drag, dr.Sanda Curea Zeic


                                                             
LEGEA SI HARUL 


  
  Astazi am parasit penitenciarul putin mai trist ca de obicei, fiindca mi-am dat seama de un lucru putin cam neobisnuit, dar totusi adevarat.
    In grupul in care predic vin detinuti, care asculta si predicile adventistilor. Acestia vin invatati sa ne opreasca din predicile pe care le tinem, cerand explicatii despre Lege si sabat. La inceput, fara sa ma supar le prezentam adevarul ca: Legea este buna si dreapta, iar sabatul nu este o conditie de mantuire. La un moment dat un detinut cu parul foarte lung si o barba pe masura, a spus unuia din fratii cu care slujesc, in gura mare: ,,daca mancati carne de porc veti deveni satanisti si veti merge in iad". Textul din care se predica nu avea nici o legatura cu mancarurile si cu sabatul, dar ca sa tulbure serviciul divin, fara nici un motiv a aruncat in discutie aceste argumente.
    Astazi m-am ridicat in picioare, putin speriat de ce intorsatura ar putea sa ia lucrurile in timpul predicii si am spus: "Prezenta noastra in fata dumneavoastra are menirea sa va prezinte pe singurul Mantuitor, Isus Cristos". Am citit din Romani 5:1 unde apostolul Pavel arata: "Deci fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos"Am simtit ca pot continua, iar cel care cu o saptamana in urma a incercat sa ne tulbure partasia, era cu capul in jos. Citea ceva din Biblie, apoi a inceput sa ma urmareasca. Am prezentat argumentele prin care noi suntem socotiti neprihaniti prin credinta, si inca ceva extraordinar pe deasupra,  ,,avem pace cu Dumnezeu", o pace care nu tulbura, ci uneste si binecuvinteaza. Mi-am terminat predica, s-a terminat si serviciul divin, ne-am dat mana si ne-am despartit. Totusi am parasit penitenciarul trist, pentru ceea ce fac adventistii. Ei nu au menirea sa-l prezinte pe Domnul Cristos ca Domn si Mantuitor, ci sa ne ceara noua dovezile referitoare la Lege si sabat. Punctul central al adventistilor este Legea si sabatul si abia pe locul trei este Isus si jertfa Lui. Cel putin asta reiese din ceea ce-i invata pe acesti nenorociti care au nevoie neantarziat de mantuirea prin Domnul Cristos.
    Astazi m-am intrebat ce fel de oameni sunt adventistii, si care este scopul lor in lucrarea pe care ei o fac in penitenciar. Nu le pare rau de niste oameni care au nevoie de mantuire? Mi-am dat seama ca in primul rand noi, trebuie sa luptam impotriva duhurilor intunericului, care planeaza peste cei ce sunt in penitenciar, apoi impotriva adventistilor cu Legea, sabatul si carnea de porc, activitati si lucruri pe care detinutii nu le pot tinea in penitenciar. Mi-am pierdut orice respect pentru adventisti, datorita felului in care se manifesta, gandesc si se exprima referitor la planul de mantuire. Dumnezeu sa-i lumineze!


                                CONCORDANTA BIBLICA  SCRISA CU MANA


    Astazi am fost in penetenciarul Barcea (Deva). Facem aceasta lucrare cu ajutorul fratelui Constantin Asavoaie care a infiintat organizatia Prisone Fellowship din Cluj. Textul a fost din Iacov cp 1. Seviciul divin a decurs sub autoritatea Duhului Sfant, si atunci cand EL este la conducere este superb. Prezenta Duhului Sfant care este vitala in strangerile crestinilor a creat o stare deosebita in inima celor prezenti acolo. In primavara acestui an, cu ajutorul Domnului am avut un botez. Fiindca suntem un grup mai numeros nu am avut inca ocazia sa stau mai aproape de cel pe care noi l-am botezat. Astazi m-a despartit de acest nou frate distanta unei banci. Eram atat de aproape de el incat am putut sa-i privesc Biblia pe care o avea. Lipita pe toate partile cu schoci, si foarte bine studiata, ceva mi-a atras atentia, in mod deosebit. Era mai groasa ca celelalte Biblii. Am luat aceasta Biblie in mana, si am constatat ca la inceput si la sfarsit avea multe file adaugate. Acolo am vazut scris cu multa meticulozitate o parte din ,,Concordanta Biblica". Acest frate nu a avut la indemana o concordanta din care sa copie, ci a scris-o el personal, cautand cuvintele pe care l-a interesat.
    Unele grupuri care fac lucrarea din penetenciare ca si noi vazandu-i Biblia i-a cerut-o cu imprumut ca sa o scaneze si sa o puna pe internet. L-am rugat sa nu faca aceasta gresala si sa-si pastreze Biblia, promitandu-i sa fac rost de o ,,Concordanta biblica" si un dictionar de nume propri. Mi-am dat seama ca-L iubeste pe Domnul vazandu-i munca pe care a depus-o pentru as face propria-i ,,Concordanta biblica".
    Eva Jan este numele acestui detinut, care cu toate ca este inchis el totusi este liber, prin Numele Domnului Isus Hristos.
    Restul scrierilor lui si a ,,Concordantei biblice" se afla in camera lui de detentie. Acolo intre ceilalti detinuti, Eva Jan a facut un colt de rai. Acest barbat merge si la strangerile baptistilor, a adventistilor, a Martorilor lui Iehova, dar si la liturghiile Bisericii Ortodoxe. L-am intrebat ce l-a determinat sa vina la penticostali, iar el mi-a raspuns. Toti ceilalti mi-au promis multe dupa eliberare. Adventistii sunt tare generosi, promit multe, dar nu traiesc. Aici la penticostali am crezut de cuvinta sa ma intorc. Nu mi-ati fortat mintea cu doctrine care nu le pot implini, nu mi-ati promis nimic dupa eliberare, nu v-ati inscris nimeni la mine la vizita, nu mi-ati adus nimic, dar mi-ati daruit pe Domnul Isus Hristos. De cand l-am primit pe Domnul in inima mea, sunt cel mai fericit om de pe pamant.
     Personal eu nu sunt un conservator penticostal, dar imi place sa predic adevarul din perspectiva biblica. Am invitat deschis pe toti detinutii sa mearga la toate denominatiile care vin in penetenciarul lor, iar Domnul ii va lumina. Nu avem fonduri sa le oferim ajutor material si financiar, dar totusi Domnul lucreaza la inima lor. Adventistii le ofera multa literatura ii viziteaza mai des si la un moment dat chiar s-a simtit putin lipsa unor detinuti care mergeau la strangerile lor, dar dupa un timp i-am vazut ca s-au intors inapoi la strangerile noastre. La fiecare servici divin, noi alocam un timp pentru intrebari si raspunsuri. Atunci am indraznit sa-i intreb, de ce v-ati intors totusi inapoi? Eva Jan mi-a raspuns senin: Noi nu cautam decat Adevarul, si l-am gasit aici. Nu ne-ati impus scrierile lui Ellen White, nu ne-ati impus sabatul, dar ne-ati prezentat pe Domnul Isus Hristos si planul de mantuire simplu si clar. In discutiile din camerele noastre de detentie, am constatat fara ca cineva sa ne impuna ca aici la penticostali ne predicati adevarurile fundamentale ale mantuirii, si noi aici ramanem.
    Eva Jan, raspandeste lumina Domnului in penetenciar. Este mai mult ca un pastor intre ceilalti detinuti. Isi traieste viata cu Domnul, iar aceasta o stiu de la ceilalti detinuti. Bucuria noastra este mare, deoarece Domnul Isus Hristos lucreaza iar invatatura Lui transforma si astazi oameni. Rugati-va ca Domnul sa lucreze in continuare in acest penetenciar.

                                                   
                                                      NU TE FACI BUN SI APOI ....


     
     Nu te faci bun, si apoi vi la Dumnezeu; vii la Dumnezeu, si el te face bun!
    Este un lucru mare, sa fi robust in vointa, forta musculara, caracter moral sau structura mentala, dar sa fi puternic in rugaciune, este un lucru si mai mare. Prin lipsa rugaciunii tu marturisesti abilitatile tale.
    Prin practicarea rugaciunii tu marturisesti abilitatile lui Dumnezeu.
    Cel mai puternic cuvant, pe care il vei invata vreodata, este RUGACIUNEA.
    Edwin Louis Cole, este un adevarat barbat pentru slujirea barbatilor. Multi barbati au aflat prin invataturile lui Edwin Louis Cole cum sa ajunga adevarati barbati, folositori pentru societatea in care traiesc.
    Cartea ,,Barbati Tari in Vremuri de Restriste" scrisa de E.L.Cole a fost citita de multi oameni privati de libertate. Acest barbat a fost un invatator al capelanilor, care a aratat ce este adevarata barbatie.
    Vrei sa fi un ,,Capelan" adevarat,... vrei sa cunosti mai mult despre adevarata barbatie,... vrei sa fi un adevarat barbat pus in slujba lui Dumnezeu: stai in rugaciune si Domnul te va binecuvanta si te va ajuta sa fi un adevarat barbat in slujba Lui. Pentru ca sa devii ,,Capelan" trebuie sa iubesti oamenii, sa te apropii de ei, sa-i asculti, sa-ti faci amvonul din orice balustrada, sau banca din parc si sa iti scoti cartile Bibliei din capela ta mobila.
                  Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...