INGERII

                              CE SUNT INGERII? DE CE I-A CREAT DUMNEZEU?

   INGERUL DOMNULUI
        Prima mentionare a termenului "Ingerul Domnului" se gaseste in Geneza 16:7, iar ultima in Zaharia 12:8. Acest inger pe care Scriptura IL deosebeste de toti ceilalti, este deseori mentionat in Vechiul Testament (Gen.16:9; 22:11; 48:16; Exod 3:2; 14:19; Num.22:22; Jud. 2:4; 6:11; 13:3-2; 2Imp.19:35; Isaia 1:12; 12:8. El este numit Ingerul Domnului (Iehova) in Gen. 16:7., "Ingerul Lui Dumnezeu" (Gen.21:17) "Ingerul Lui Dumnezeu". "Solul Domnului" (Maleahi 3:1). El este identificat cu Domnul Insusi inainte de intruparea Sa si este aratat in mod temporar, pentru diferite motive, oamenilor. In Gen 31:11-13 Ingerul ii spune Lui Iacov: Eu sunt Dumnezeul din Betel" In Exod3:2-6 acelasi Inger i-a spus lui Moise: "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avram" 
      
Angelogia este invatatura care se ocupa cu doctrina despre ingerii. Biblie in nenumarate cazuri, prezinta actiuni ale ingerilor pe pamant. Despre ingeri trebuie sa stim, ca sunt fiinte spirituale create si inzestrate cu judecata morala si cu inteligenta superioara, dar fara trupuri.
       
INGERII SUNT FIINTE SPIRITUALE CREATE. 
       Lumea angelica nu a existat dintotdeauna. Ingerii fac parte din universul creat de Dumnezeu:
       Tu, Doamne, numai Tu ai făcut cerurile, cerurile cerurilor şi toată oştirea lor, şi pământul cu tot ce este pe el, mările cu tot ce cuprind ele. Tu dai viaţă tuturor acestor lucruri, şi oştirea cerurilor se închină înaintea Ta. Neemia 9:6
       Din acest verset reiese si faptul ca Dumnezeu a creat ingerii, inaintea celor sapte zile de creatie scrise in Biblie. 
       Ingerii detin o inteligenta superioara, iar acest fapt este vizibil peste tot in Biblie atunci cand acestia sunt in contact cu oamenii. (Matei 28:5; Fapte 12:6-11). Atunci cand ingerii aduc laude Lui Dumnezeu, ei o fac intr-un mod deosebit (Apoc4:11; 5:11).
       Ingerii sunt duhuri slujitoare (Evrei1:14) si nu au trupuri fizice obisnuite, acesta fiind si motivul pentru care noi in calitate de oameni nu avem capacitatea de a vedea ingerii (Luca 24:39). Sunt cazuri speciale in care Dumnezeu ne da capacitatea speciala de a-i putea vedea Numeri 22:31; 2 Imparati 6:17; Luca 2:13. Ingerii desfasoara o activitate de paza si protectie (Psalmul 34:7; 91:11; Evrei1:14). Ingerii ni se altura in inchinarea noastra inaintea Lui Dumnezeu (Evrei12:22). Ingerii sunt invizibili, dar ei sunt in permanenta in jurul nostru. Totusi sunt cazuri cand, ingerii isi asumau o forma trupeasca pentru a se arata unor anumite persoane mentionate in Biblie. (Matei 28:5; Evrei 13:2).
     
 INGERII POARTA NUME DIFERITE.
       Biblia foloseste si alti termeni prin care descrie ingerii, cum ar fi de pilda: "fii Lui Dumnezeu" - (Iov 1:6; 2:1) sau "sfinti" (Ps. 89:5-7), "duhuri" (Evrei 1:14), "strajeri" (Daniel 4:13,17,23), "tronuri", "domni", "dregatorii" si "stapaniri" (Coloseni1:16)
       INGERII SE IMPART PE RANGURI
       HERUVIMII: - Acestor categorii de fiinte angelice li s-a dat sa pazeasca intrarea in Gradina Eden (Gen.3:24), iar despre Dumnezeu Insusi se spune in mod fregvent ca era intronat pe un heruvim sau ca se plimba cu heruvimul ca si cu un car al Sau (Ps.18:10 - Ezc.10:1-22). Acest fel de exprimare al Scripturilor nu vrea sa scoata in evidenta faptul ca Dumnezeu, pentru a se deplasa are nevoie de un heruvim, ci pentru ca sa intelegem noi fiintele umane faptul ca la dispozitia Lui Dumnezeu sunt toate creaturile ceresti. Tot Universul este in slujba Lui Dumnezeu. Creatorul nostru este atotprezent si nu are nevoie sa se deplaseze pentru a fi prezent intr-un loc sau altul, dar scoate in evidenta faptul slujirii acestor creaturi ceresti care sunt la dispozitia Lui Dumnezeu.
       
SERAFIMII: - Aceasta categorie de fiinte ceresti este mentionata numai in (Isaia 6:2-7). Acestia se inchina fara incetare Domnului si strigau unul catre celalalt: "Sfant, sfant, sfant este Domnul Ostirilor! Tot pamantul este plin de marirea Lui"
        FAPTURILE VII: - In cartile Ezechiel si Apocalipsa se mai vorbeste de o categorie de fiinte ceresti care se afla in jurul tronului Lui Dumnezeu. Aceste fiinte sunt numite "fapturi vii" (Ezc.1:5-14; Apoc.4:6-8). Cu infatisari diferite si cu o putere de nedescris, aceste fiinte se inchina inaintea Lui Dumnezeu zi si noapte.
       
RANGUL SI POZITIA INGERILOR: - In cartea lui Iuda ver. 9 facem cunostinta cu ingerul Mihail, numit "arhanghel". Acest rang scoate in evidenta autoritatea lui Mihail asupra celorlalti ingeri. (Daniel 10:13), il identifica ca fiind "una din capeteniile cele mai de seama". Mihail este si conducatorul armatelor ingeresti (Apoc.12:7-8). Ap. Pavel ne prezinta in (1Tes.4:16), intoarcerea Domnului "cu glasul unui arhanghel".     
       CATI INGERI SUNT? Nimeni nu s-a incumetat sa spuna un numar al ingerilor si nici chiar Biblia nu da statististici in acest sens.        Dumnezeu a creat foarte multi ingeri, iar numarul lor nu poate fi identificat. Gasim un pasaj foarte frumos in Deut.33:2 unde Cuvantul ne arata ca DOMNUL a iesit din mijlocul zecilor de mii de sfinti; Din dreapta Lui iesea o lege de foc. trd.GBV. Biblia ne arata, ca atunci cand venim la inchinare in Biserica sau in odaita, intram in prezenta "zecilor de mii de ingeri". Numarul ingerilor ne infioara atunci cand citim in cartea Apocalisei 5:11, unde Ioan declara: M-am uitat, si imprejurul scaunului de domnie, in jurul fapturilor vii,  si in jurul batranilor am auzit glasul multor ingeri. Numarul lor era de zece mii de ori zece mii si mii de mii. Acest verset scoate in evidenta o imensitate de fiinte angelice care lauda pe Dumnezeu. Sa ne alaturam si noi ingerilor, si sa aducem inchinarea noastra inaintea Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. Amin.                  
       CAND AU FOST CREATI INGERII? 
Toti ingerii au fos creati inainte de cele sapte zile de creati. "Cuvantul biblic spune: Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul, si toata ostirea lor" (Gen.2:1). Cuvantul "ostire" ma ajuta sa inteleg ca este vorba de creaturile ceresti care locuiesc in Universul Lui Dumnezeu. Un alt verset este mai convingator prin faptul ca spune: "Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit" (Exod.20:11). Aici avem un motiv in plus sa credem ca totii ingerii au fost creati inainte de ziua a saptea a creatiei. 
        Legat de creerea fiintelor ingeresti ni se da un indiciu cand citim despre prima zi a creatiei. Acolo se zice: "La inceput Domnul a creat cerurile si pamantul" (Gen.1:1), si apoi citim ca "pamantul era pustiu si gol" (Gen.1:2), insa in al doilea verset nu se face nici o mentiune despre ceruri. Ca urmare, se poate concluziona ca starea nelocuita a pamantului este diferita de cea a cerurilor unde, Dumnezeu crease deja fiinte angelice si le incredintase deja diferite roluri si functii. Aceasta idee este mai concludenta cand citim ca "stelele diminetii izbugneau in cantari de bucurie si cand totii fii Lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie", in vremea cand Dumnezeu aseza "temeliile" pamantului si-i punea piatra din capul unghiului cand il facea.(Iov 38:6). De aici putem usor intelege, caci daca ingerii ("fii Lui Dumnezeu") stigau de bucurie cand Dumnezeu facea pamantul, putem intelege ca Dumnezeu crease deja fiintele ingeresti inainte de ziua intai.
                                           

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...