SABATUL

     Nu doresc sa scriu acest articol, din cauza ca in urma cu aproximativ 25 de ani am fost adventist, iar acum nu mai sunt...nu doresc sa scriu despre motivele pentru care in timpul de atunci am iesit din Biserica Adventista de Ziua a Saptea impreuna cu un grup de aproximativ 27-30 de persoane, ci pur si simplu...scriu doar explicatiile din Biblia GBV care sunt clare si pe intelesul tuturor.
    Daca sunt persoane  care sunt interesate de aceasta invatatura ii stau la dispozitie cu lux de amanunte. Ma voi folosi doar de experientele proprii.
    Cuvantul sabat (shabbath in evreieste si sabbaton in greceste) inseamna incetarea de a mai lucra.
         1) - Sabatul apare in Scriptura ca ziua de odihna al Lui Dumnezeu la sfarsitul lucrarii de creatie (Gen. 2:2-3). In timpul perioadei lungi din Eden si Sinai nu este facuta nici o mentionare cu privire la sabat. Apoi, sabatul a fost dat lui Israel (Exod16:23; Neemia 9:13-14), a facut parte din Lege (Exod 20:8-11) si a fost prezentat ca fiind un "semn" intre Domnul Iehova si Israel si o aducere aminte pentru totdeauna pentru Israel despre punerea lor deoparte pentru Dumnezeu. Acest semn este in acelasi timp un semn care aminteste odihna Lui Dumnezeu (Exod 20:11; 31:16-17) si un semn care aminteste eliberarea din Egipt (Deut. 5:15). Sabatul este observat printr-o odihna totala (Exod 35:2-30) si dupa o porunca speciala a Domnului (ex. un om a fost omorat din cauza ca a strans lemne in ziua sabatului: (Num.15:32-36). Cu exceptia arderii de tot si a unor sarbatori anuale (Exod. 12:16; Lev. 23:3, 8; Num. 28:25), cea de a saptea zi, sabatul, nu a fost o zi de adus jertfe, de inchinare sau de vreun altfel de slujba religioasa. Ea, a fost, simplu, o zi de odihna completa pentru om si animale, un beneficiu omenesc, pentru nevoile omului. Potrivit cuvintelor Domnului Isus, "sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru sabat" (Marcu 2:27).
         2) - Domnul nostru a gasit observarea acestei zile denaturata de aranjamente si restrictii rabinice (Matei 12:2) care nu erau deloc cunoscute Legii, in asa fel incat El Insusi a fost socotit ca un calcator al sabatului de catre autoritatile religioase ale timpului. Sabatul va fi din nou tinut in timpul perioadei necazului celui mare (Matei 24:20-21) si in timpul Imparatiei (Ezec. 45:17; 46:3-4).
          3) - Ziua intai crestina continua in dispersatia Bisericii principiul celei de a saptea zi, de a fi pusa de o parte intr-un mod deosebit, dar in cu totul alte privinte si in contrast cu sabatul. Una este ziua a saptea; cealalta este cea dintai. Sabatul comemoreaza odihna Lui Dumnezeu in vechea creatie; dar urmare faptului ca Domnul a fost lepadat, El a petrecut a saptea zi in mormantul mortii; ziua cea dintai a saptamanii comemoreaza invierea Lui Hristos, inceputul unei noi creatii. Sabatul comemoreaza o creatie incheiata; cea dintai zi, o rascumparare incheiata. Sabatul a fost o zi de obligatie legala (Rom. 7:4-6); cea dintai zi, de inchinare si slujba de buna voie (F.A. 20:7; 1 Cor.16:3). Sabatul este mentionat in Faptele Apostolilor numai in legatura cu evreii si apoi in restul Noului Testament, numai de doua ori, in Coloseni 2:16 si in Evrei 4:4. In aceste locuri, ziua a saptea este explicata ca fiind nu o zi care sa fie tinuta de crestini, ci un tip al odihnei in prezent, in care cel credincios intra cand "se odihneste de faptele Lui" si se increde numai in Hristos.
         

37 de comentarii:

MarthaSan.blogBz spunea...

am citit cu interes ce ati scris dumneavoastra, insa cum totul trebuie dovedit doresc si eu sa imi dati o dovada biblica despre odihna zilei de duminica, multumesc!

Ioan Gotcu spunea...

In calitate de fost adventist pot declara pe baza Scripturii ca sabatul nu este o conditie a mantuirii. Cu toate ca aceasta zi de odihna (sabatul) a fost daruita cu strictete evreilor, Domnul Cristos (Gen.2:1-3; Deut.5:15; Ex.16:1,23-29)condamna felul in care era pazit sabatul.
Iesirea mea din randurile adventistilor nu a fost doar sabatul pe care nu il puteau respecta nici ei si nici eu, ci o doctrina mai adanca cu privire la divinitatea Domnului Isus Cristos. De exemplu adventistii spun ca Domnul Cristos este arhanghelul Mihail, o persoana creata si nu nascuta din Tatal. Adventistii cred in trinitate, dar nu si in dumnezeirea Domnului Cristos. Este aceeasi doctrina cu a Martorilor lui Iehova.
Pastorul adventist, Edi Constantin declara intr-o emisiune televizata ca nu sabatul este o conditie de mantuire precum nici duminica. Felul in care eu personal ma odihnesc si ma inchin Lui Dumnezeu, nu este doar in timpul acestor zile, ci caut sa am o odihna necurmata in Domnul Cristos. As dori sa mai discutam despre aceasta zi (sabatul). Cu siguranta putem invata impreuna multe lucruri frumoase.
Spre exemplu, daca va aflati in vapor si este ziua sabatului, si sunte-ti pe punctul sa treceti peste meridianul o cum faceti cu odihna de sabat, pentru ca imediat ce ati trecut meridianul, sabatul se transforma in duminica???

teo anisie spunea...

Cred ca cel mai important lucru în toate acestea este faptul ca suntem mântuiți prin harul lui Dumnezeu și credința noastră. O zi, sau o mâncare, sau orice altceva de genul asta nu pot sa "ajute" mântuirii noastre. Dacă am fost mântuiți prin har, cum pot menține mântuirea prin fapte? De ex ținând o zi anume? Se zice ca credinta fără fapta este moarta, dar credinta mea nu este rezultatul unor eforturi umane, ci lucrarea Duhului Sfant care o face în mine, deci, faptele credinței e și normal sa fie defapt roadele sau efectele acestei credințe care este în mine.nicidecum fapte făcute prin puterea fireasca a omului. Asa ca, tot ceea ce facem sa fie făcut din dragoste pentru Împăratul, spre zidirea trupului lui Cristos.

Ioan Gotcu spunea...

Buna ziua D-na MarthaSan.
Am observat ca nu mi-ati mai scris, dar incerc cu respect sa va scriu tot eu.
-De ce va scriu?
Acum sunt in cautarea unui material care dateaza din timpurile Bisericii primare in care am citit cu mult timp in urma ca fratii evrei care au trecut la crestinism, nu mai tineau sabatul din cauza ca prin odihna pe care ei o aveau, erau imediat prinsi, dusi robi sau chiar executati. Chiar din randurile lor declarau ca nu pazirea zilei sabatului le garanteaza mantuire. Cel care garanteaza mantuirea este Domnul Cristos. Imediat ce intru in posesia materialului am sa il public pentru ca sa il puteti vedea. Va multumesc.
P.S. Daca doriti va pot sta la dispozitie cu propia-mi marturie despre adventisti. Poate va intereseaza de ce am plecat din Biserica A.Z.S. Va pot oferi toate motivele cu lux de amanunte pe care le puteti proba. Singura problema este ca unii slujitori adventisti au murit si nu mai putem sta fata in fata pentru ca sa aflati adevarul total, dar tot mai sunt martori pe care ii puteti intreba. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

Andrei spunea...

Buna ziua Dl Ioan,am fost atacat de recent de niște persoane adventiste,dumneavoastră știți pre bine doctrina lor,puteți sa ma ajutați?

Andrei spunea...

As vrea sa va contactez daca se poate.

Ioan Gotcu spunea...

Pacea Domnului
Iti stau la dispozitie Andrei in limita posibilitatilor mele.
Ce s-a intamplat???

Andrei spunea...

Pace, putem vorbi in privat ?

Andrei spunea...

Pace,putem vorbi in privat.Vreti sa va dau adresa mea de email?Va multumesc.

Ioan Gotcu spunea...

Da astept adresa ta.

Cristian spunea...

Draga Andrei, iti recomand cartea Adevarul despre miscarea adventista scrisa de Paul Dan. Iti va fi de folos!

Radu Niculae spunea...

Nu este nici un verset biblic care sa spuna ca sa trecut de la zioa a7 la zioa1.ca zi de odihna.

Ioan Gotcu spunea...

Radu Nicolae imi este lehamite sa mai incep aceleasi lucruri de la inceput cu fiecare in parte. Pentru adventisti sabatul este o zi pe care o impun altora, dar ei nu o implinesc.
Am fost instructor al scolii de sabat, iar cand incercam sa spun ca ceea ce pazim noi nu este un sabat dupa voia Domnului eram luat peste picior.
Ceea ce se vede la suprafata este doar o forma de evlavie pe care adventistii o pozeaza cu zambete impuse.
Cert este ca nu sabatul si nici Hellen E. White cu tezele ei nu mantuieste.

Martha San as vrea chiar sa-mi spui motivele tale, pentru care ai parasit A.Z.S. As dori sa faci lucrul acesta. Scrie-mi imediat, iar eu voi posta pe blog, sau logheaza-te si scrie direct pe blog. Multumesc.

Adevaratul Crestin spunea...

Ai scris ca "Domnul a gasit denaturata observarea acestei zile" și dai eferinta, Matei 12:2, iar acolo este scris:
Fariseii, când au văzut lucrul acesta, I-au zis: „Uite că ucenicii Tăi fac ce nu este îngăduit să facă în ziua Sabatului.”
Unde in acest verset este descrisa "gasirea denaturata in observarea acestei zile"?
Si mai scrii: "ca ziua dintai comemoreaza o rascumparare incheiata"...
Unde scrie acest lucru in Biblie?
Multumesc!

Adevaratul Crestin spunea...

Încă aștept răspunsul tău, la ceea ce am întrebat.

Ioan Gotcu spunea...

Credeam ca totusi s-a inteles, dar voi incerca sa prezint de ce Domnul Isus a gasit aceasta zi denaturata:
In timp ce Isus si ucenicii Sai treceau prin lanurile de grau, intr-o zi de Sabat, ucenicii au inceput sa smulga spice de grau si sa le manance. Fariseii s-au legat imediat de aceasta ,,incalcare" a Legii(Ex.20:8-11) si i-au acuzat pe ucenicii Lui Isus ca muncesc in ziua Sabatului. Dupa farisei, scoaterea boabelor de grau de pe tulpina insemna culegere, frecarea boabelor in maini insemna treierare, iar suflarea plevei insemna vanturare!
Isus a contestat afirmatiile fariseilor folosind trei exemple:
1) - David a mancat painile pentru punerea inaintea Domnului luate din Cortul Intalnirii (1Sam.21:1-6)care erau date in mod normal numai protilor(Lev. 24:9).
2) - In al doilea rand, preotii din Templu munceau in ziua de sabat (Matei 25:5 cf.Num.28:9-10, 18-19, si totusi erau considerati nevinovati
3) - In al treilea rand, Isus a afirmat El insusi era mai mare decat templu (Matei 12:6; cf. ,,Unul mai mare" din v 41-42) pentru ca este Domn si al Sabatului, adica El avea controlul asupra activitatilor din aceasta zi si El nu a condamnat pe ucenici.

Adevaratul Crestin spunea...

Ioan Gotcu, mulțumesc pentru răspuns!
Dar, fără nici-o supărare mă văd silit să-ți reamintesc întrebarea mea, care poate fără voie nu ai înțeles-o.
Unde scrie că "Domnul a gasit denaturata observarea acestei zile"?
Eu știu că Domnul Isus este într-adevăr "Domn al sabatului" (Matei 12:8) și cred acest adevăr. De asemeni cele 3 puncte pe care le-ai amintit toate sunt adevărate, dar aceste lucruri nu le-am contestat și nici nu le-am uitat, totuși în cazul de față nu se aplică.
Pentru că aici tu trebuie să dovedești că este scris ceea ce susții, și anume că: "Domnul a gasit denaturata observarea acestei zile", deșii în adevărul Bibliei nu se învață acest lucru.
Cât despre celălalt punct despre care eu te-am întrebat, tot nu ai scris nimic. Eu te voi mai întreba încă o dată despre ceea ce ai scris în articolul tău.
Unde scrie: "ca ziua dintai comemoreaza o rascumparare incheiata"...
Nu trebuie să-mi răspunzi că nu mai trebuie ținut „Sabatul” după Lege, pentru că într-adevăr asa învață Biblia, iar eu cred ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Știu de asemeni că este scris clar, și eu cred acest lucru, că cei ce voiesc să fie socotiţi neprihăniţi prin Lege, s-au despărţit de Hristos; și astfel ei au căzut din har. (Galateni 5:4)
Dar pentru că ai scris ceva ce nu-i in Biblie, de aceea te rog să spui de unde vin aceste invataturi despre care vorbesti?
Că "Domnul a gasit denaturata observarea acestei zile"?
Și, "ca ziua dintai comemoreaza o rascumparare incheiata"...?
In toată Biblia nu vei găsi scris aceste lucruri pe care le susții, căci dacă ai spune unde, înseamnă că citim din Evanghelii diferite (Galateni 1:6). Iar dacă nu scrie, atunci cum de poți tu susține astfel?
Ști tu oare că este scris că: Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbe 30:5-6) ?
Și de asemeni mai este scris: ... învăţaţi să nu treceţi peste ce „este scris” ... (1 Corinteni 4:6) ?
Și: Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. . . (1 Petru 4:11) ?

Ioan Gotcu spunea...

Articolul numit ,,Sabatul,, nu este altceva decat explicatiile din Biblia GBV 1989-1990 pe care le gasesc adevarate. Expresia despre care imi vorbesti si care spune:
,, 2) - Domnul nostru a gasit observarea acestei zile denaturata de aranjamente si restrictii rabinice (Matei 12:2) care nu erau deloc cunoscute Legii, in asa fel incat El Insusi a fost socotit ca un calcator al sabatului de catre autoritatile religioase ale timpului. Sabatul va fi din nou tinut in timpul perioadei necazului celui mare (Matei 24:20-21) si in timpul Imparatiei (Ezec. 45:17; 46:3-4).,,
Aceasta expresie apartine in exclusivitate autorului care a facut comentariile acestor studii ale Bibliei GBV, si pe care eu le gasesc cat se poate de corecte. Aceste explicatii nu sunt Cuvantul biblic ci pur si simplu mesajul unui autor sau a unei edituri. Repet fara sa ofensez pe cineva: Aceste studii biblice de la sfarsitul Bibliei GBV sunt adevarate si le cred din toata inima, iar pentru linistea interioara a celui care le citeste si le crede trebuiesc confirmate si de Duhul Sfant. Multumesc pentru discutiile pe care le-am avut impreuna.

Adevaratul Crestin spunea...

????

Adevaratul Crestin spunea...

Am trimis mai înainte un comentariu, dar poate ca nu a ajuns, oricum voi mai scrie unul poate ca acesta va ajunge unde trebuie.
Ioan Gotcu, crezi tu Cuvântul lui Dumnezeu? Știu ca vei răspunde afirmativ. Dar, înainte de a răspunde te îndemn sa te gândești bine.
Biblia spune ca Isus este Cuvântul (Ioan 1:1, 14; Apoc. 19:13), de asemeni mai spune El este Calea, Adevărul şi Viaţa. Si mai spune ca Nimeni nu vine la Tatăl decât prin El (Ioan 14:6). Deci, este cât se poate de clar ca "nimeni" nu poate fi mântuit și nici nu poate veni la Dumnezeu, decât numai prin "cuvânt".
Prin urmare, Oricine o ia înainte şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta are pe Tatăl şi pe Fiul. (2 Ioan 1:9)
Eu ți-am mai spus că este scris în Biblie că nimeni nu are voie sa adauge (sau sa scoată 'Deut 12:32') ceva la cuvântul lui Dumnezeu, deoarece este scris: Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbe 30:5-6)
Dumnezeu nu permite "nimănui" sa fie deasupra cuvântului Lui (2 Ioan 1:9), deci nici măcar celor ce au scris "explicatiile din Biblia GBV 1989-1990," pricepi tu acest lucru? Ei au adăugat la cuvintele Lui.
Se pare ca nu intelegi, deoarece tu în loc sa le spui ca sunt greșiți ca sa se întoarcă de la calea lor rea (Ezechiel 33:9-11), și în loc sa-i "osândești" (Efeseni 5:11), tu mai degrabă te unești cu ei si spui: "Aceste studii biblice de la sfarsitul Bibliei GBV sunt adevarate si le cred din toata inima,..."
Tu, ca si ei va împotriviți Cuvântului lui Dumnezeu, deoarece nu rămâneți în învățătura Cuvântului și o luați înaintea lui. Prin urmare, aceste "invataturi false" ale voastre, nu sunt confirmate de Duhul Sfant (Ioan 14:26; 16:13)
De asemeni voi trebuie sa știți ca, Sabatul nu a fost doar o poruncă de la Dumnezeu, ci a fost şi este un "semn" continu (perpetu) între Dumnezeu şi poporul Său (Exod 31:16-17); şi chiar mai mult el încă își mai are locul său în viitor, după cum este scris:
Cãci dupã cum cerurile cele noi, şi pãmântul cel nou pe care le voi face, vor dãinui înaintea Mea-zice Domnul-aşa va dãinui şi sãmânţa voastrã şi numele vostru. În fiecare lunã nouã şi în fiecare Sabat, va veni orice fãpturã sã se închine înaintea Mea, zice Domnul (Isaia 66:22-23). Tot astfel şi în Ezechiel 44:24; 45:17; 46:1, 3-4, 12; Coloseni 2:16-17; Evrei 10:1.
Chiar şi în timpurile prezente odihna din Sabat este desigur păstrată de către poporul lui Dumnezeu. Fie că lucrează în a şaptea zi (sâmbăta) sau nu (Romani 14:5-6), toţi cei care şi-au pus complet speranţa în harul, care le va fi adus la descoperirea lui Isus Hristos (1 Petru 1:13) intră în odihna Sabatului, după cum este scris:
Rãmâne, deci, o odihnã ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Fiindcã cine intrã în odihna Lui, se odihneşte şi el de lucrãrile lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrãrile Sale. (Evrei 4:9-10)
Astfel, cei ce renunţă la speranţa în sine (Matei 5:3; Romani 9:30-32) şi odihnesc speranţa lor în Hristos (Evrei 6:18; 7:25), au intrat în "odihna Lui" (Evrei 4:1). Aşa cum Evrei 4:10 spune: ei se odihnesc de lucrările lor, după cum Dumnezeu s-a odihnit de lucrările Lui. Dumnezeu a încetat lucrările Sale în ziua a şaptea şi S-a odihnit. Cei care în totalitate se opresc de la orice lucrare a dreptăţii lor (Psalmul 16:2, Romani 4:5, "nu mai lucrează"), şi cred în Cel care justifică pe păcătos (Romani 4:5); ei deci, sunt cei care împlinesc legea (Romani 8:4) şi păstrează un Sabat continuu (Evrei 4:3-4, 9-10).

Ioan Gotcu spunea...

Chiar nu mai am de gand sa fac comentarii despre sabat, dar vreau sa-ti spun pentru ultima data, ca iesirea mea si a unui grup numeros din Biserica Adventista a fost in urma calcarilor de sabat si a lucrurilor pe care noi le-am vazut.
In ziua de sabat s-au batut in Adunare ginerele cu socrul (prezbiterul bisericii), si nu s-a luat nici o masura. Ellen G. White este mai titrata si mai des pomenita in biserica ca Numele Domnului Hristos, apoi Isus Hristos este pentru adventisti o persoana creata in pers. arhanghelului Mihail, fara sa mai punem in calcul mia de ani care va avea loc in cer si multe alte lucruri care daca indraznesti sa le pui sub forma de intrebari pastorului sau comitetului esti pur si simplu exclus din biserica.
Dumneata crezi ce vrei, dar eu stiu ce am trait si am vazut. Nu are rost sa mai discutam. Eu iti multumesc pentru postari, dar personal nu mai am de gand sa dau explicatii fara rost.
PS. Era sa uit. Eu cand m-am botezat la adventisti, pe langa toate intrebarile care mi s-au pus, am fost intrebat daca cred in scrierile lui Ellen G. White? Daca spuneam nu, ... eram pur si simplu respins la botez. Pentru ordinarea unui slujitor in Biserica Adventista la fel i se pune aceasta intrebare. Am fost de fata martor, in urma cu aprox. 25 de ani. Asa ca putem discuta orice altceva, dar despre comportamentul adventistilor si doctrina lor nu mai am de gand sa scriu. Daca totusi vrei sa mai vorbim o putem face telefonic si de ce nu, hai sa ne intalnim chiar in adunarea cu pricina. Mai sunt frati adventisti in viata care pot confirma acest lucru. Trimite-mi numarul de telefon si ne intelegem.

Adevaratul Crestin spunea...

Încă o dată mă văd forțat să-ți spun că nu ai înțeles, deoarece eu nu am susținut nici-o dată că "Biserica Adventistă" are învățături drepte. Ba dimpotrivă, eu știu foarte bine că ei sunt greșiți și că învățăturile lor conduc mulțimi de oameni la iad, referitor la aceasta poți citi aici: https://sites.google.com/site/crestinadevarat/prooroci-mincinosi/adventistii
Ci. eu am arătat că ceea ce ai scris tu, nu este din "adevăr" și că ești greșit (la fel cum sunt și cei care au scris explicațiile din Biblia GBV 1989-1990"). Iar, dacă vei continua să crezi aceste minciuni și nu te îndrepți ca să ei aminte la "adevărul Cuvântului lui Dumnezeu" este evident că tu o iei înainte și nu rămâi în învăţătura lui Hristos, deci nu ai pe Dumnezeu (2 Ioan 1:9).
Eu am spus clar că, numai cei ce renunţă la speranţa în sine (Matei 5:3; Romani 9:30-32) şi odihnesc speranţa lor în Hristos (Evrei 6:18; 7:25), au intrat în "odihna Lui" (Evrei 4:1). Aşa cum Evrei 4:10 spune: ei se odihnesc de lucrările lor, după cum Dumnezeu s-a odihnit de lucrările Lui. Căci, Dumnezeu a încetat lucrările Sale în ziua a şaptea şi S-a odihnit. Cei care în totalitate se opresc de la orice lucrare a dreptăţii lor (Psalmul 16:2, Romani 4:5, "nu mai lucrează"), şi cred în Cel care justifică pe păcătos (Romani 4:5); ei deci, sunt cei care împlinesc legea (Romani 8:4) şi păstrează un Sabat continuu (Evrei 4:3-4, 9-10).
Chiar şi în vechiul legământ, au fost credincioși care au lucrat în timpul Sabatului şi au fost fără prihană (Numeri 28:9; 2 Regi 11:5-9; Matei 12:5). Tot astfel, este astăzi. Cei care merg prin credinţă sunt fără prihană înaintea lui Dumnezeu (Coloseni 1:22; 1 Ioan 1:9; 3:2-3), indiferent dacă ei lucrează fizic în ziua a şaptea sau nu, pentru că: Hristos este sfârşitul Legii, pentru ca oricine crede în El, sã poatã cãpãta neprihãnirea. (Romani 10:4)
Domnul instruieşte pe credincioşii Săi în Coloseni 2:16, astfel: Nimeni, deci, sã nu vã judece cu privire la mâncare sau bãuturã sau cu privire la o zi de sãrbãtoare, cu privire la o lunã nouã sau cu privire la o zi de Sabat,
Mâncări, băuturi, sărbători, lună nouă, sau sabate nu înseamnă nimic în ceea ce priveşte trai neprihănit (Romani 10:4; 14:14). De aceea, un creştin este liber să mănânce sau să nu mânce, să bea sau să nu bea, să ţină sau nu o sărbătoare din Vechiul Testament, ori să ţină lună nouă sau nu (Romani 14:5-6). Un om evlavios, poate să ţină ziua de odihnă şi să nu muncească fizic sau s-o ţină şi să muncească (Romani 14:5-6).
Cât despre o eventuală întâlnire intre noi, eu nu zic nu ci dimpotrivă.
Dar, trebuie sa-ți spun că nu se poate acum, ci abia peste cel puțin 3 săptămâni, deoarece nu sunt în țară (acum sunt în Israel).

Ioan Gotcu spunea...

Bine, abia astept sa ne intalnim. Pana atunci da-mi o adresa de email sa putem discuta mai in detaliu. Acolo poti sa-mi spui ce credinta ai, ce biserica fregventezi, care iti este cu adevarat credinta si multe alte loucruri frumoase. Vad ca nu scoti in relief o doctrina aparte sau un cult, dar undeva tot mergi. Cu aceasta ocazie poti sa-mi spui mai multe despre evrei, popor pe care eu il iubesc mult. Domnul sa te binecuvinteze.

Anonim spunea...

Buna seara ...
Cam tarziu si eu, in acest subiect, dupa altele . As vrea sa adaug aici pentru Ioan Gotcu faptul ca noi - ca si Credinciosi in/pe Calea pusa inainte de Christos Isus pentru noi si pentru rascumpararea noastra - noi avem datoria i vom fi numiti fericiti sa invatam pe oameni in tot adevarul tot ceea ce scrie in Sfintele Scripturi. Am observat ca urmaresti GBV - care e o traducere destul de buna, dar tine cont ca e vorba de o alta cultura in spatele acelei limbi... Nemtii isi numesc tara "Vaterland"mpe cand noi ii spunem "Tara mama", si conform lui Ioan 7:38, in traducerile Europene (Inclusiv GBV) specifica clar/conditioneaza curgerea apelor vii(Duhul Sfant) din inimile noastre in functie de credinta noastra in scripturi... verificati acest verset in diferite trduceri Europene, si multe altele(aici mai adaug ca Adevaratul Crestin merita sustinut)
...despre E. W.trebuie sa mentionez ca e fosrte probabil ca acea femeie sa nu fi scris jos pe hartie ceea ce apare acum drept scrieri ale ei... Daca urmaresti foarte atent(si daca cunosti bine engleza) vei vedea pe www.revelatia.ro documentariile lui Walter Veith iar intr-unele din ele, vorbeste si despre ea, ca despre o femeie cu batic, supusa, expulzata in Australia, de catre biserica adventista din State... Iti spun ca trebuie sa te informezi bine inainte sa poti afirma lucruri cu greutate internationala...
De asemenea, pentru un alt subiect de-aici, te provoc sa citesti atent Romani capitolui 1 vers.18-32 si sa urmaresti atent sensul "gomoriei" de-acolo ... sa observi atent ca e o necinstire ingaduita de Dumnezeu peste cei ce se cred destepti ... Ca sa accepti acest lucru, aceasta ingaduinta, citeste si despre ademenirea lui Ahab, cum un duh de minciuna a intrat in gura tuturor proroocilor lui(Vers.19-21)
Cuvantul lui Dumnezeu trebuie cercetat, trebuie sa dai lui DUmnezeu zeciuiala din timpul tau ca sa fi binecuvantat !

Ioan Gotcu spunea...

Este advarat ca nu am citit despre E.W. decat ceea ce mi-a cazut in mana tradus in limba romana ( si nu pretind sa sustin ca am citit tot). Problema despre aceasta doamna, pentru care am toata stima este faptul ca in bisericile A.Z.S este ridicata la un asemenea rang, incat chiar este suparator pentru cei care cinstesc pe Dumnezeu.
Se poate ca pe langa scrierile lui E.W sa se mai fi furisat si scrieri ale adventistilor din zilele noastre, dar te rog observa speculatia si anume:
Tocmai pentru faptul ca i se da foarte multa importanta in bisericile A.Z.S se poate sa se fi strecurat si erezi, tocmai pentru ca adventistii asculta de invataturile ei mai mult ca de invatatura Lui Iisus. De ce spun asta??? Deoarece cat timp eu am fost adventist, E.W era citata de catre pastor mai mult la serviciile divine decat, numele si invatatura Lui Iisus.
Cu adevarat Cuvantul infailibil al Bibliei trebuie sa fie studiat. Iti multumesc cu toate ca nu imi plac anonimii.

Mister_Q spunea...

Draga Ioan,

Pe vremea cand ai fost la Orastie membru in biserica Adventista nu eram decat un copil. Acum am trecut de 30 de ani. Imi amintesc de tine vag, dar inclusiv eu imi amintesc ca nu te-am vazut pe la biserica decat de cateva ori. Fac parte dintr-o familie care de cand ma stiu a fost prezenta sabat de sabat la serviciile de inchinare

Observand afirmatiile pe care le faci cu privire la experienta ta de cu adventistii mi-am intrebat tatal sa imi spuna cat timp ai fost membru in biserica adventista din Orastie? Raspunsurile au fost dupa cum m-am asteptat:

1. Tu afirmi ca ai fost membru ani de zile. Mi s-a spus ca ai fost undeva la in jur de o luna sau doua cat de cat prezent, dupa care nu ai mai venit. Ai fost evident lasat sa existi ca membru in registru mai multa vreme, pentru ca asa e randuiala.
2. Nu a existat nici un grup de 25-30 de persoane care au plecat in grup din biserica odata cu tine. Daca sunt sa ni-i spui pe nume sa ii stim si noi.

Avand in vedere aceste lucruri intreb cu respect: de ce iti e nevoie sa prezinti o minciuni cu privirer la interactiunile tale cu adventistii? Adevarul pe care il sustii nu poate sta in picioare fara minciuna?

Ioan Gotcu spunea...

Ce afirm este o realitate Mister_Q. Este adevarat ca nu imi amintesc toate numele dar pot sa spun doar cateva, ca de pilda: Eu (subsemnatul) Mihai Viorel cu sotia Cristina, Marcel Ghinda, Geta Kiss care a trecut la Domnul, Mama mea si multi alti care nu erau toti botezati. Tin foarte bine minte ca la unul din serviciile divine abia am prins loc pe ultimul rand de la perete. Grupa de care am scris era formata din multi prieteni si imi aduc foarte bine aminte de studiile pe care le faceam dupa serviciile divine cu pastorul Crisan de la Deva care ne dadea Cina Domnului. Din graupa despre care vorbesc m-am botezat doar eu si inca una sau doua persoane, la Biserica Adventista din Deva.
Cand eram adunati toti ... fr. Adam care a format aceasta grupa era foarte bucuros sa ne vada stransi la un loc. Aceasta grupa se adunam pe timpul acela si in familii.
La un moment dat a izbugnit un conflict intr-o zi de sabat intre prezbiterul Neagu si ginerele lui Marinica. A fost dezastruos si din respect fata de Biserica Adventista in general, nu pot sa scriu aici cele intamplate. Atunci fr. Adam care si el a plecat la Domnul a facut o plangere la Cultul Adventist, dar nu s-a luat nici o masura. Dupa cele intamplate, grupa de care vorbeam a inceput sa se desparta. Sunt multe de scris, dar asta nu inseamna ca toti adventistii sunt la fel ... departe de mine gandul acesta.
Eram foarte trist de cele intamplate. Aveam o grupa in cadrul Scolii de Sabat, dar eram trist. Prezbiterul Neagu care si el a plecat la Domnul, venea la noi acasa si efectiv ridica capacul la oala sa vada daca mancam carne de porc. Am inceput sa nu mai vin la Biserica si dupa putin timp am hotarat sa nu mai merg de loc.
Mister_Q as dori sa stam de vorba. Daca tot ma cunosti ... inseamna ca esti unul din nepotii fratelui Adam. Toata stima pentru acest om si copii lui. In rest fata de cei de atunci, ... dintre care unii nu mai sunt, am mari rezerve, ... sa-mi fie cu iertare.

Mister_Q spunea...

Draga Ioan,

Ar fi exagerat sa spun ca te cunosc. Cel din vedere. Cum spuneam mai sus, eram doar un copil cand ati frecventat biserica adventista din Orastie. Da, sunt unul dintre nepotii lui Adam Vasile. Gabriel Adam e numele meu.

Sunt nascut in familie adventista, si am ales si eu sa fiu membru in aceasta biserica in care consider ca se afla adevarul. Cand cineva imi spune ca a fost ani de zile membru in biserica asta inseamna ca ani de zile a fost prezent la serviciile divine si la scoala de sabat studiind in fiecare saptamana studiile propuse aferente. Asta inseamna sa fi ani de zile adventist. Ori, din discutiile cu parintii mei, concluzia a fost ca dvs ati frecventat in jur de o luna serviciile divine ale bisericii adventiste. Adica maxim 4 sabate. Nu o luati personal, dar asa ceva e departe de ce presupune a fi membru adventist ani de zile, adica o cunoastere clara a doctrinelor, si a argumentarilor acestora. Parintii mei isi amintesc ca au fost foarte dezamagiti ca dupa un timp ATAT DE SCURT ca membru ati parasit biserica fara nici un fel de discutii despre motivele retragerii ca membru.

Ati mai afirmat ca au iesit din biserica impreuna cu dvs 25-30 persoane. Asta inseamna ca 25-30 de persoane membre in biserica prin studiu personal au ajuns la concluzia ca BAZS sustine doctrine nebiblice si au deci in masa retragere calitatii de membru din aceasta biserica. Din nou, spusele dvs nu se verifica absolut deloc cu realitate pe care parintii mei, oameni care dintotdeauna au fost membrii activi la BAZS din Orastie, si prezenti sabat de sabat dintotdeauna:
- Geta Kiss : Niciodata membra in BAZS. Totusi la batranete s-a botezat tot la niste disidenti din biserica adventista, deci a inteles adevarul adventist.
- Mihai Viorel - niciodata membru in BAZS. Ba mai mult, parintilor mei le-a fost greu sa isi aminteasca daca a fost macar odata la biserica. Nici vorba de pregatire pentru pentru botez sau altceva de acest fel.
- Sotia lui Mihai adica Cristina: Niciodata membra a bisericii. A participat la serviciile divine ale bisericii de mai multe ori chiar cu fata dansilor, insa sporadic si niciodata cu o tinta decizionala precisa in privinta botezului sau a aderarii doctrinelor specifice.
- Marcel Ghinda : niciodata membru in biserica adventista.
- Mama Dumneavostra: parintii mi-au confirmat ca dansa a fost membra a bisericii din Orastie.

Cei mai sus mentionati, adica 5 persoane in afara de dvs, dintre care doar una(mama dvs) membra intr-adevar in biserica. O astfel de prezentare a lucrurilor reprezinta o deformare a realitatii din biserca adventista Orastie despre care vorbim.

Consider ca adevarul nu are nimic de pierdut la o cercetare amanuntita, si ca daca Duhul Adevarului inspira, acesta nu are nevoie de nici un fel de deformare a istoriei unor oameni sau biserici. Duhul lui Dumnezeu incearca sa lucreze cu oamenii din orice biserica dar nu poate obliga pe nimeni sa ii asculte indemnurile, nici chiar daca oamenii se numesc adventisti. Cand omul refuza sa asculte de indemnurile Duhului rezulta comportamente ca cele amintite de dvs,adica ceea ce poate produce firea pamanteasca atunci cand este la conducerea vietii omului.

Biserica trebuie sa fie stalpul si temelia adevarului. Asta inseamna ca tot ce numeste Biblia adevar, ar trebui sa gasesc in biserica lui Dumnezeu. Sigur, putem discuta oricand in limita timpului fiecaruia - Evanghelia Domnui Hristos fiind frumoasa veste buna care ar trebui sa umple inima de speranta oricarui om care o intelege si o accepta.

Ioan Gotcu spunea...

Nu sunt sigur daca am folosit cuvantul membri in dreptul grupului cu pricina. Ceea ce este cert pentru mine este ca oamenii de care eu v-am spus au frecventat Biserica Adventista, iar in urma conflictului despre care eu v-am spus in comentariul trecut, acesti oameni au inceput sa nu mai vina.
Timpul in care eu am fost membru, am predicat in Biserica Adventista si am fost activ in grupa Scolii de Sabat, dar nu aceasta este important. Ceea ce v-am spus este ca la sesizarile pe care fr. Adam le-a facut la cult in timpul acela nu au fost solutionate, in schimb prezbiterul Neagu ma cauta in oala sa vada ce mananc. Nu este strigator la cer???
Un alt lucru pe care nu vreau sa-l scriu aici, din conflictul dintre prezbiter, ginere si sotia lui, nu s-a lasat cu disciplinari in Biserica pentru incalcarea flagranta a sabatului. Eu chiar nu vreau sa fac din blogul meu personal un blog al carcotasilor, dar daca este nevoie spun tot ce a generat disparitia acestor frati despre care va spuneam. Eu cand am spus 25-30 de oameni, am spus o cifra estimativa. Spun frati, deoarece toti aveam o disciplina religioasa, doar eu si mama am fost membrii.
Este foarte greu de pus lucrurile cap la cap din cauza ca uni au murit, iar alti sunt despartiti si la fel nu mai frecventeaza Biserica. Repet.
Daca doriti sa discutam putem sa ne intalnim si sa vorbim despre invatatura adventista si despre cei care au frcventat Biserica in timpul in care am fost eu membru. Sa nu credeti ca aveti in totalitate Adevarul biblic, sau numai adventistii vor fi mantuiti. Restul discutiilor le vom avea in particular daca doriti.

Mister_Q spunea...

Draga Ioan,

Eu incercam sa amendez o dezinformare pe care o practicati din nefericire. Evident e alegerea dvs de a o sustine in continuare. De la inceputul articolului(si in alte comentarii) prezentati ideea ca ati fost ani de zile adventist si ati plecat din biserica iesind cu alte 25-30 de persoane. Cine citeste aceste idei crede ca ati fost membru ani de zile in biserica si impreuna cu altii 30 de membrii ati parasit biserica. Acest lucru e fals in fiecare aspect. In rest da se pot spune multe, dar daca se spun tot la fel deformate ca si afirmatiile initiale rezultatul va fi acelasi.

Va exemplific, nu dau acest exemplu sa ma laud. Dupa 5 ani de studii am devenit inginer. Ce parere ati avea daca eu sau altul v-am spune ca stim ce inseamna ingineria cand de fapt, sa aflati ca eu in loc de 5 ani de cursuri, seminarii, laboratoare si sesiuni de examene nu am fost decat prima luna la cursuri dupa care am abandonat facultatea? Ati avea incredere sa imi dati pe mana cu incredere un proiect ? Raspunsul e evident nu?

Cat priveste evenimentele mentionate de dvs, acestea au fost strigatoare la cer, recunosc deschis si eu si parintii mei. Comportamentul celor doi a fost de o josnicie inacceptabila ca oameni nu doar ca adventisti. Insa comportamentul dezonorant al acestor oameni sau al altora nu au schimbat si nu vor schimba niciodata validitatea adevarul prezentat in Biserica Adventista. Aveti legaturi stranse cu Biserica Penticostala si stiti bine ca nici acolo lucrurile nu sunt chiar roz. Stiu si eu mai bine, avand legaturi stranse chiar in familia largita cu oameni crescuti in biserica penticostala ca probleme de acest fel sunt si acolo si in alte biserici pentru ca oameni sunt peste tot.

Nu scuz faptele mentionate,care au adus in mod clar dezonoare cauzei lui Dumnezeu insa insistarea pe faptele unor oameni in locul argumentelor biblice nu tine apa.

Chiar cei mentionati de dvs au continuat sa mai vina sporadic la biserica si cand dvs nu ati mai frecventat biserica, la multi ani dupa episodul nefericit deci episodul dintre fr. Neagu si Marinica nu a fost un motiv anume pentru parasirea bisericii. Oamenii au cam fost nehotarati si cu inima impartita intre lume si Dumnezeu de la inceput pana in prezent de altfel. Imi amintesc ca aveam deja in jur de 17 ani cand doamna Cristina si fiica dansei inca mai veneau din cand in cand la biserica, impreuna cu doamna Geta Kiss.

Cat priveste adevarul o sa prezint cateva opinii in comentariul urmator. Nu imi place nici mie sa citesc comentarii kilometrice si nu vreau nici pe altii sa-i oblig la astfel de lecturi.


Ioan Gotcu spunea...

Frate Gabriel

Grupa despre care vorbeam nu s-a format o data cu mine, nu am crescut impreuna cu ea, ci am gasit-o acolo. Eu locuiesc chiar in blocul sorei Geta Kiss, si Cristina. Stau pe acelasi palier, la etajul 4. Uneori ma apuca cate o melancolie frmoasa. La invitatia lor eu am intrat in aceasta grupa care se aduna la Geta si uneori la Cristina. Cand ne adunam la una din aceste familii eram multi, apoi aveam intalniri la evanghelizarile tinute pe atunci prin satelit sustinute de pastorul Crisan.

Cristina a fost prima penticostala care a iesit din Adunare, apoi am venit eu si mama. Aceasta grupa era mai numeroasa decat Biserica Adventista din vremea aceea. Este adevarat ca acestia urmau sa faca demersuri pentru botez. Fratele Adam pe atunci era pentru noi mai mult decat pastorul Crisan sau Brezoi cu care ma intalnec acum la penetenciar. Cand unul din noi aveam probleme nu venea la mine pastorul Lucaci Moise, ci fratele Adam.

Dese ori adunarile grupei noastre aveau loc la unii din noi, iar in sabat ne mai intalneam la Biserica. Grupa a inceput sa se destrame in urma celor ce s-au intamplat. Pacat ca unii din noi nu mai sunt pe aici, iar altii au murit. Atunci puteau sa-ti confirme chiar ei. Poate nici chiar parintii tai nu stiu de intrunirile noastre din familii si mai rare in Biserica. Chiar pastorul Crisan era invidios pe fratele Adam pentru grupa pe care o conducea.

Cateva cuvinte despre maturitatea mea:
-Atunci cat si acum sunt acelasi. Cunoc minusurile adventistilor cat si al penticostalilor. Sunt aceleasi pacate peste tot. Cat despre mine pot sa-ti spun ca pana anul trecut 2016, am fost abonat la lectiunea biblica pentru instructori. Acum s-a modificat ceva la ele si nu m-am mai abonat. In schimb sunt abonat la ,,Semnele Timpului,, si la ,,Viata + Sanatate,,. De ce la acestea si la lectiuni nu, ... simplu. Pentru ca lectiunile sun cam aceleasi in fiecare an, dar titlurile difera. Cele doua reviste la care am ramas abonat sunt deosebite. In penetenciar am cativa adventisti care studiaza foarte mult si trebuie sa fiu inaintea lor macar cu un pas. Frate Gabriel iti doresc mult har pace si binecuvantare. Astept raspunsul tau

Mister_Q spunea...

V-am mai scris un comentariu sambata seara pe care inca nu l-ati aprobat. Nu l-ati vazut?

Ioan Gotcu spunea...

Nu, nu am primit nimic. Eu dau drumul chiar si la comentariile la care nu am argumente, deoarece invat. Te rog mai trimitemi-l o data. Scuze, chiar nu am primit nimic.

Mister_Q spunea...

Draga frate Ioan,

Nu mai insist asupra istoricului grupului de care vorbiti. Pentru mine nu poti iesi DIN BISERICA cu 30 de persoane daca acele 30 de persoane nu au fost niciodata IN BISERICA. Exprimarea « am iesit din biserica impreuna cu x persoane » este deficitara cat timp acele 30 de persoane nu au fost niciodata IN BISERICA.

Ati amintit despre mantuire si voiam sa mentionez ca de cand ma stiu in Biserica Adventista nu am auzit niciodata in predici, carti, studii biblice, emisiuni radio-tv ca doar adventistii vor fi mantuiti. Nu credem si nu sustinem asa ceva. Dimpotriva, noi credem ca majoritatea poporului lui Dumnezeu se afla in afara registrelor bisericii adventiste, in celelalte biserici, si ca inclusive dintre cei ce fac parte cu numele din BAZS doar o mica parte va ramane serioasa pana la capat, reprezentandu-l pe Dumnezeu correct.

Cat priveste Adevarul, acesta il avem asa cum este el relevant in Scripturi. Ca adventisti ne propunem sa luam in considerare tot ce scrie Scriptura nu doar pe alese, la fiecare ce ne place mai ales cand Dumnezeu e cel care cheama ba chiar porunceste. Tot ce Biblia numeste ADEVAR trebuie sa se gaseasca in invataturile bisericii care se prezinta a di BISERICA.
Suntem placut impresionati ca pastori cu nume din diferite biserici chiar si penticostala, descopera validitatea, importanta si rolul legii lui Dumnezeu in cele 10 porunci. Spre exemplu fr. Luigi Mitoi aici:
https://www.youtube.com/watch?v=OQyKaM5CVUI - daca nu am fi stiut ca e pastor penticostal am fi zis cu mana pe inima ca fratele e adventist. 

Dumnezeu lucreaza la inima oamenilor sinceri cu invataturile Cuvantului si ii convinge ca modul de argumentare folosit de decenii este unul deficitar care ignora parti majore din Scriptura. Frate Ioan, tatalui meu i s-a spus personal de mai multi oameni din biserica penticostala, ca intr-adevar adevarul corect prezentat e in Biserica Adventista, dar e mult prea mare disconfortul de a respecta sabatul (probleme cu serviciul) si de a nu manca porc. Oamenii aceia cel putin au fost onesti si unde exista onestitate exista inca speranta. Au ales totusi sa puna pe primul loc apetitul sau confortul doar.

Va recomand de asemenea prezentarile fostului preotului ortodox Ion Negrici, convertit relativ recent(3 ani) la biserica adventista dupa ce a studiat si cu baptistii ani de zile si dupa ce a stat de vorba si cu oameni din biserica penticostala de vorba despre invataturile lor. Prezentarile cu experienta aici:
https://www.youtube.com/watch?v=dRK1FTM-yBY
https://www.youtube.com/watch?v=MFj1mXDBoN4
https://www.youtube.com/watch?v=Tn2e5xlOhlk – Poate nu aveti timp de toate 3 partile. Ascultati macar aceasta a 3-a parte incepand de la minutul 15. E cea mai completa dintre toate. Acest preot a fost convins din studiu si din citirea unei carti/brosuri scrisa de un fost pastor penticostal de la Ocna Mures , Tiberiu Alexandru Fszto un om zelos, plantator de biserici chiar, convins de adevarul biblic si intrat in Biserica Adventista.

Ma bucur de munca depusa de bunicul meu, de calitatea partasiei avute impreuna ca oameni si crestini si de dorinta lui de a descoperi si altora adevarul. Nu stiu exact modalitatea lui de prezentare sau pana la ce nivel a ajuns cu explicatiile insa din moment ce ati ales sa va botezati inseamna ca cel putin dvs ati inteles validitatea argumentelor aduse si fundamental biblic al accestora. Imi pare rau ca dupa doar o luna ati incetat sa mai frecventati biserica. Poate ca intelegerea nu a fost suficienta. Dumnezeu lucreaza cu fiecare dintre noi cu rabdare.

P.S Mi-ati spus in mesajul anterior ca asteptati raspunsul meu. Nu am inteles foarte bine cu privire la ce asteptati raspuns.

Ioan Gotcu spunea...

DRAGA GABRIEL

Doresc sa-ti marturisesc ca un timp am trait cu nostalgia trecutului, dar nu puteam inainta spiritual. Nu putem fi ancorati in viitor cu gandul la trecut, neglijand la nesfarsit prezentul pe care trebuie sa-l traiesc impreuna cu Domnul.Eu am ramas marcat foarte mult timp de ceea ce am trait la adventisti. Credeam sincer ceea ce ai spus si tu despre cei sinceri, dar nu este chiar asa.

Nimanui nu-i pasa de ceea ce a fost odata acolo. Cred ca ar trebui sa ma opresc si sa te invit la mine. De fapt te pun sa alegi:
-Vrei sa spun totul? Chiar doresti sa fac un articol prin care sa spun tot cu lux de amanunte??? Nu cred ca ai dori.

Te invit la mine sa discutam cu toata sinceritatea, de tot ce a fost si de tot ce asteptam sa vie. Pe tine chiar te vad sincer cu dorinta de a aduna tot ce s-a risipit. Este tarziu Gabriel. Cand fr. Adam facea sesizari la cei mai mari, nimeni nu-l baga in seama, apoi atunci cat si acum, lucrurile au ramas la fel.Mister_Q spunea...

Puteti sa imi scrieti direct pe mail nu trebuie sa fie toata conversatia publica. Ar trebui sa vedeti adresa mea de email (g.adam2003@gmail.com) in consola comentarii de la blog. De venit pe la dvs, o sa ajung mai rar pentru ca nu locuiesc in judetul Hunedoara. Vin acasa la parinti dar mai rar si nu stau mult. Poate odata cand vin pe acasa il iau si pe tatal meu si ne intalnim.

Ana spunea...

Demontarea mitului de săptămâni perpetue
Calendarul cerului e lunar-solar ca în Gen 1:14 unde cuvântul „moed”, ebaic, e sărbătoare, ca și în Lev 23, unde prima sărbătoare e sabatul biblic. Deci fie sâmbăta, fie duminica, nu e pe calendarul cerului cu mai mulți martori (calendarul gregorian e doar solar).
Ziua a șaptea este după 6 zile de lucru, și după fiecare zi consecutivă, a fost o seară apoi o dimineață, ceea ce ar trebui să fie logic că și între ziua a șaptea și a întâia, la repetarea săptămânii ar trebui să fie o seară apoi o dimineață. s.a.m.d. ceea ce ar duce că în ziua a 14-a din luna creației era iar ziua a șaptea s. m. d. Ziua 21, 28 etc. Deci este o similitudine, că mereu a fost o seară, apoi o dimineață între zile consecutive, fie din săptămână, fie din luna lunară sau an. Este un principiu pus la Creațiune. E adevărat?
Să ne închipuim (accentuez, că dacă presupunem, realitatea e alta) că erau săptămâni perpetue în prima lună la creațiune. Cum putem demonstra că erau perpetue? Doar dacă se derulau una după alta în luna lunară, și respectau atât săptămâna, cât și luna principiul zilelor consecutive.
Este o legătură, o punte de legătură între zilele săptămânii și a lunii, aceeași zi din săptămână trebuie să apară la 7 zile consecutive, în luna în curs sau următoarea. Acum același principiu trebuie să apară la luna oct . 1582, înainte și după modificare.Acum după modificare nu mai respectă săptămâna principiu de zile consecutive, că nu se regăsesc 7 zile consecutive din săptămână, și în lună. Și am văzut la creațiune că săptămâna se regăsește în multiplu de 7 (cu zile consecutive) și în lună. Acum între 4 și 15 nu mai sun zile consecutive în lună, deci conform principiului de la creațiune, nu mai este nici săptămână continuă, este întreruptă între 4 oct, Joi și 15 oct. Luni, 1582.
O săptămână întreagă (7-13 oct) și 2 zile din 2 săptămâni diferite (vineri 5 oct. o săptămână și duminică 14 oct., altă săptămână ) au dispărut.
Acum cornul cel mic din Dan 7:25, ce a schimbat vremurile, vine și pune o parte din o săptămână, după prima săptămână întreruptă, dar nu cum era întreruptă, ci botează zilele, care nu erau consecutive, că 4, joi, nu e consecutiv cu 15, luni.Ci botează doar zilele din prima zi întreruptă, le pune să se potrivească în săptămână, rupând principiul de la Creațiune. Se poate vedea că 15 devine acum ziua a șasea din săptămână, vineri, dar ea era ziua a doua, luni
Ziua a doua din săptămâna perpetuă nu era Vineri, ci Luni.
Oare chiar așa de mult ne-am schimbat gândirea, că nu vrem să vedem un lucru logic, că săptămâna s-a întrerupt, și luăm o minciună în brațe și spunem că e adevăr că săptămâna nu s-a întrerupt? Dar unde nu s-a întrerupt? Pe hârtie? Că am hașurat noi Luni, dintr-o săptămână, am rebotezat-o vineri, și am suprapus-o peste altă săptămână, și între ele am scos o săptămână întragă. Asta numai cornul mic din Dan 7:25 putea face. Principiul creațiunii, cu zile consecutive în săptămână, rulată continuu în lună, nu ar permite așa ceva.
Cine spune că săptămâna nu s-a întrerupt , decât luna lunară, în anul 1582, minte cu nerușinare. Săptămâna perpetuă nu poate rula independent de lună, trebuie să se regăsească în luna lunară, tot la 7 zile consecutive, nu aiurea, la 10 zile.
Nu ne legăm acum și de celelalte modificări din calendar, au fost multe, cele de după anul 1582, din diferite țări, toate au avut menirea de a se alinia la marea modificare din anul 1582. Modificarea din anul 1924 din România, a aliniat calendarul din România, la calendarul modificat în anul 1582 în țările catolice.
Al doilea mare fals, care demontează mitul săptămânilor perpetue, e Linia Internațională de Schimbare a Datei, de la meridianul 180.
Este o mare rușine pentru cei ce iau sâmbăta în brațe, ca sabat săptămânal, și care calcă în picioare principiul zilelor consecutive, cu sera și dimineața următoare, ca delimitare între zile consecutive și deci automat și în săptămână, lună sau an. Acest principiu e primul enumerat la Creațiune.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...